PERİODONTİTİS NEDİR?

Gingivitisten farklı olarak, dişin kök kısmını ve diş kökünü saran kemiği ve bu iki doku arasındaki bağ dokusunda hasara sebep olabilen iltihabi bir hastalıktır. Bir anlamda tedavi edilmemiş olan gingivitisin ilerlemiş halide denilebilir.

Periodontitis, kronik bir hastalık olsa dahi kimi zaman ilerleme hızı artabilir. Çoğunlukla hastayı rahatsız edecek düzeyeulaştığında, hastalık uzun bir süredir varlığını devam ettirmiş ve ne yazık ki ileri düzeyde bir harabiyetlere yol açmıştır. Şayet hastalık ilerlemiş seviyede ise dişetinde abse oluşumu meydana gelebilmektedir.Hastalar çoğunlukla bu durumu, dişten kaynaklanan iltihabi bir durum gibi görür ve ağrı ile diş hekimine gider.

Periodontitisin iki türü vardır:

1-Kronik periodontitis

2-Agresif periodontitis

1-Kronik periodontitis; toplumda çeşitli seviyelerde olmak üzere %85 oranında ve çoğunlukla 35 yaş üzerinde ortaya çıkar. Bakteri plağı ve diştaşı sorunlarının yol açtığı gingivitisin tedavi edilmemesi sebebiyle gelişmektedir. Kronik periodontitisin teşhisi, klinik muayene sonucu veya radyografik değerlendirme neticesinde konulabilir.

Klinik görüntüsü olarak dişetleri olması gereken pembemsi rengini yitirmiş, daha koyu kırmızı renkte, şiş ve kolaylıkla kanayabilen bir durumdadır. Radyografide (diş röntgeninde) ileri derecede kemik kayıplarına yol açtığı görülelibir.

2-Agresif periodontitis ise kronik periodontitisten farklı olarak bakteri plağının lokal etkisiden bağımsız olarak ve daha hızlı ilerleyerek hastayı ergenlik ve genç erişkin ve hatta ergenlik öncesi dönemde etkilemeye başlar.En önemli tarafı da, çok erken yaşlarda diş kaybına yol açabilecek kadar ilerleyebilmesidir. Erken tanı, bu hastalıkta erken diş kayıplarının engellenmesinde büyük önem taşımaktadır.Bu hastalıkta genetik yatkınlık söz konusudur.

Bu hastalık yalnızca dişlerde erken kayıplara yol açmamakla birlikte bunun dışında dişleri saran kemikte de kayıplara yol açabilmektedir. Bu durum, ileride implant (diş ekme) ve protez uygulamalarında da zorluk yaşanmasına yol açabilir.

Periodontitis Belirtileri;

Periodontitis, dişi çene kemiğinde tutan dokuları, ligamentler ve alveol kemiğini (dişi saran kemik doku) etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Dişeti hastalığının ilerlemiş halide denilebilir.

*Dişeti hastalığında durum periodontitis’e doğru ciddi düzeye ulaştığında gingivitiste görülen şiş ve kırmızı dişeti görünümü parlak kırmızı hatta morlaşmayla beraber dişeti çekilmesi oluşmaya başlar.

*Dişeti çekilmesiyle beraber dişler arasındaki boşluk artar ve bu bölgelerde gri-beyaz renkli akıntı görülür.

* Enfeksiyon derinleştikçe etkilenen dişleri çevreleyen kemik ve yumuşak dokuda kayıp görülebilir.

Periodontitisin tedavisi nedir?

Agresif periodontitisin tedavisinde eskiden diş çekimi yapılırken; günümüzde antibiyotik kullanımı ile birlikte diş kök yüzeylerinde temizlenme işlemi yapılabilmekte ve bu sayede dişler ağızda tutulabilmektedir.

Başlangıç tedavisi olarak adlandırılan bu ilk aşamada diş eti altındaki ve diş yüzeylerindeki tüm diş taşları, iltihaplanmış diş kök yüzeyleri temizlenir ve düzgünleştirilir (detertraj veya küretaj uygulanır). Varsa taşkın dolgular değiştirilmeli veçürük dişler mutlaka tedavi edilmelidir.

Bu başlangıç tedavisi sonucunda, diş eti kanamaları azalma gösterecek, diş eti kıvam ve renk olarak normal kriterlere yaklaşacaktır. Eğer diş eti hastalığı başlangıç dönemindeyken tedavi edilmez ise, kısa zaman içerisinde diş köklerinin çevresindeki kemik dokusu erir ve kaybedilmeye başlar. Belli bir miktardan fazla kemik kaybı olduğunda ise dişler bulundukları konumda hareket ederek yer değiştirmeye ve sallanmaya başlayabilir.

Bunun sonucunda da dişlerin kaybı kaçınılmaz olmaktadır.

Periodontitis nasıl önlenir?

Görüldüğü gibi tüm bireyler için bebeklik döneminde başlayıp düzenli olarak diş hekimi kontrollerini yaptırmak ve buna yılda en az 6 ay da bir olmak üzere devam etmek büyük önem taşımaktadır. Ancak tüm bu kontrollerin yanı sıra bireyin tüm yaşamı boyunca sağlıklı bir ağız-diş sağlığına sahip olabilmesi için, diş hekimi ile birlikte ağız diş bakımına özen göstermesi, ağız bakımını öğretildiği şekilde doğru ve sürekli olarak uygulaması büyük önem taşımaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.