PAMUKÇUK(MONİLİAZİS)

Bebeklerde sık görülen bir mantar enfeksiyonudur. Genellikle doğumdan itibaren bir yaşına kadar olan süreçte kendini gösterir. Bebeğin prematüre doğması, bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler, yeterli anne sütü alamaması yada sterilize edilmemiş emzik yada biberonlar bu hastalığın başlıca sebeplerindendir.
Bebeğin ağız içindeki yumuşak dokularda süt görünümlü beyaz parçacıklar görülür. Bu parçacıklar pamukla silinirse alttan kırmızı, bazen de kanamalı doku ortaya çıkar.. Tedavi edilmediği zaman ağrılı olabilen bu lezyonlar bebeklerde iştahsızlık, emmede isteksizlik, ateş huysuzluk vb. belirtiler gösterir. İleri vakalarda bağışıklık sistemi zayıf bebeklerde kana karışarak ağır akciğer enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Bu sebepten anne bu tarz bir oluşumu fark ettiği anda hemen doktoruna başvurmalıdır.
Hastalığın tedavisinde antimikotikli damlalar bir hafta, on gün süreyle kullanılır. Bu dönemde anne bebeğini emzirmeye devam ediyorsa annenin göğsüne de enfeksiyon bulaşabilir. Enfeksiyon annede göğsünde kızarıklık ve ağrı şikayetiyle kendini gösterir. Yine doktorunun tavsiye edeceği krem ve mukolitik damlalarla anne enfeksiyondan korunabilir.
Pamukçuktan korunmak için bebeğinizin ağız hijyenine dikkat etmek gerekmektedir. Her emzirme sonrası bebeğin ağzı temiz ıslak bir tülbentle nazikçe silinmeli, biberon ya da emzik kullanılıyorsa bunların sterilizasyonuna dikkat edilmesi ve bebeklerin asidik yiyecek ve içeceklerden uzak tutulması gerekmektedir