Lamine köken olarak Latince’den gelen ve yaprak anlamına gelen bir kelimedir.Diş hekimliğinde bu terimin kullanılmasının sebebi ise laminenin diş yüzeyine yaprak şeklinde yapıştırılıyor olmasından kaynaklanmaktadır.Diş yüzeylerinde 0.3 – 0.7 mm yani çok az bir kesim(preparasyon) işlemi yapılarak dişlerin üzerine porselen yaprakların yapıştırılma işlemidir.
Doğal görünümü sayesinde gerçek dişten ayırt edilemez.
Lamine kaplamalar daha çok;
- Dişlerinde estetik kaygı yaşayan hastalar
- Beyazlatma yöntemleriyle istenilen sonuca ulaşamayan hastalar
- Dişler üzerinde doğuştan veya sonradan oluşan lekelenme sorunlarının çözümünde
- Ön bölgede ayrık olan dişlerin birleştirilmesinde
- Kanal tedavi sonrasında koyulaşan(grileşen) dişlerde
- Dişleri çarpık ve eğri olan hastalarda(Eğrilik belirli bir derecenin üzerinde ise işlem uygulanamaz)
- Dişlerde kırık ve deformasyon oluşan hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Lamine diş tedavi süreci ;
Hasta koltuğunda toplamda geçirilen süre tedavi edilecek diş sayısına göre değişmektedir.Yarım saatle 2 saat arasında preparasyon ve protez simantasyonu safhaları sürebilmektedir. .Gün bazında düşünülürse 7-10 gün içerisinde tüm işlem sonuçlanmaktadır.İlk seansta dişlerinize 0.3 – 0.7 lik bir diş inceltme işleminin ardından ölçü alınır ve geçici dişler yapılır.Son seansta ise lamine dişler prepare edilen doğal dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar ile simante (yapıştırma) uygulaması yapılarak lamina diş tedavi süreci sonlandırılmaktadır.
Lamine diş tadavisi yaptırmak isteyen hastalarımızın en çok merak ettikleri konulardan biri diş yüzeyine yapıştırılan laminelerin düşme ihtimalidir.Fakat bu anlamda endişelenecek herhangi bir durum söz konusu değildir, çünkü kullanılan yapıştırıcılar oldukça kuvvetlidir.Tabi ki burada diş hekiminizin tecrübesi,el becerisi ve özeni devreye girmektedir.Lamine diş fiyatlarının, diğer diş tedavi işlemlerine göre biraz daha ortalamanın üstünde olmasının nedenleri arasında bunu da gösterebiliriz.
Lamine diş uygulamasını yaptırabilmemiz için özellikle bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerekebilir.Bu alışkanlıklar;
- Tırnak yeme
- Kalem ısırma
- Dişlerini kullanarak set cisimler kırma