İMPLANT-KÖPRÜ KARŞILAŞTIRMASI
İmplant ve köprü arasındaki farkların açıklamadan önce bu tedaviler hakkında kısaca bilgi sahibi olmamız gerekmektedir.
Kuron kayıp dişin üzerine metal porselen gibi dokuyla uyumlu bir malzeme ile kaplanarak diş formu elde edilmesidir. Diş kaybı nedeniyle oluşan boşluğa kayıp dişin ön ve arkasında ki dişlerin küçültülerek bir gövdeyle birleştirilmesi işlemine köprü denir.
İmplant ise çene kemiği içerisine yerleştirilen(halk arasında bilinen tabiriyle vidalanan) İmplant adlı alt yapı sayesinde tutuculuğunu sağlayan ve titanyum maddesinden üretilen yapıya denir.
İmplant ve kuron arasındaki en temel fark yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı üzere implant protezlerin kuron ve köprülerden farkı, bu tedavi yönteminin diğer işlemlerden veya doğal diş kökünden bağımsız olmasıdır. İmplant tedavisi yapılan hastada köprü sistemine gerek duyulmaz. Dişler tek tek ve ayrı ayrı kaplama yapılarak restore edildiği için komşu dokulardan destek alınması zorunluluğu ortadan kalkar ve bu dişlerin kesilmesine de gerek kalmaz. İmplant yalnızca eksik diş bölgesine konur ve onun üzerine implant protez konulduğunda yandaki dişlerin de korunması sağlanmış olur.
Peki bu tedavilerden hangisinin daha avantajlı olduğu sorusunun cevabına gelirsek; bu sorunun cevabı hekimden hekime değişmektedir. Zira klasik bir diş hekimi uygulaması olan köprü protez 60 ve 70 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. Öte yandan implant 30 yıldır teknolojik gelişmeler ışığında yapılan uygulamaları da çok başarılı bir yol kat etmiş bulunmaktadır. İmplant mı ya da köprü mü daha avantajlı olduğu konusundaki diğer bir kriterde hastanın diğer dişlerinin sağlık durumu dur. Dişhekimleri köprü mü yoksa implant mı yapılacağına ön ve arkadaki sağlıklı dişlerin sayısına göre karar verir. Eğer ön ve arka da çürük dişlerin sayısı daha fazlaysa implantın daha tercih edilebilir olduğu söylenebilir. Çünkü köprü protezinde doğal dişlerin ufaltılması gerektiğinden ufalma sonucu hassasiyet sorunu veya kanal tedavisi gerekebilir.Doğrudan kanal tedavisi ile kurtarılabilecek olan dişlere implant yaptırmak makul olmayabilir. Diş hekimlerinin her zaman ifade ettiği gibi hiçbir yapay teknoloji doğal bir diş kökünün yerini tutamamaktadır. Bu nedenle belirtilen tedavi yöntemlerinin hangisinin uygulanacağından hasta ve hekimi birlikte karar vermelidir.
İmplant tedavisinin avantajları;
- Hareketli protezlere oranla daha iyi çiğneme ve daha rahat konuşmaya olanak sağlar
- Minimum zararla maksimum konfor sağlar
- İmplant sayesinde diş eksiklikleri mevcut sağlam dişlere hiç zarar verilmeden uygulanabilir
- Doğal dişlere en yakın görünümün verilebilmesine olanak sağlar
- İmplant tedavisi sayesinde diş eksikliklerinde görülen çene kemiği erimelerinin de önüne geçilir.
İmplant olmadan ancak ve ancak büyük konforsuz hareketli protezlerle tedavi edilebilen vakalar implant ile sabit ve konforlu protezlere sahip olabilirler.
Köprü tedavisinin avantajları :
- Köprü implant tedavisine oranla daha ucuz bir tedavi yöntemi olacaktır
- Köprü işlemi implant tedavisinden daha kısa sürede yapıldığı için hasta diş kullanımına daha çabuk kavuşabilecektir
- Herhangi bir cerrahi işleme gerek kalmadan cerrahisiz bir süreç izlenerek köprüler yapılır.