HERKESE İMPLANT YAPILABİLİR Mİ?

     İmplant maalesef her hastaya uygulaması yapılabilen bir tedavi değildir. İmplant uygulaması için öncelikle hastanın genel sağlık durumunun optimum   düzeyde iyi olması gerekmektedir.İleri derecede şeker hastalığı veya fibröz displazi gibi hastalıklara sahip olan hastalara, çene kemik durumlarının son   derece yeterli dahi olsa implant tedavi uygulaması sakıncalıdır. Sistemik sağlık durumunun implant uygulaması ile çok yakından bir ilişkisi vardır.
     İmplant uygulaması için diğer gerekliklerin en başında çene kemiğinin yeterliliği gelir. Çene kemiği uygulayacağımız implantın optimum çap ve boya sahip   olmasını gerektirmektedir.Çene kemiği çekim sonrasında hızla rezorbe (eriyeceğinden) olacağından mümkün olan en kısa zamanda implant uygulaması       yapılmalıdır.Bu süre mümkğnse 5 ayı geçmemelidir.
     Hastanın çene kemiğinin bize kalınlık ve yükseklik olarak müsade etmediği durumlarda kemik augmentasyonu işlemleri gerçekleştirilmektedir. Kemik     augmentasyonu işlemi hastanın kendi vücudundan alınan ya da dışarıdan alınan kemik greftleri ile kemik eksikliğinin yaşandığını alanlarda, kemiği tekrar   oluşturmayı sağlayan bir tedavi işlemidir. Bu tip kemik eksikliğinin giderildiği hastalarda implant uygulamak mümkün olacaktır.Fakat hastanın sistemik   hastalıklarını çözmek kemik yapısında ki eksikliği gidermek kadar kolay olmamaktadır.


     İmplant uygulamasının riskli olduğu durumlar;
  • İyileşmeyi etkileyen diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalıklar
  • Henüz kemik gelişimi tamamlanmamış olan genç hastalar
  • Hamileler
  • Aşırı miktarda sigara kullanan kişiler(sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi etkileyip, implant başarısının düşmesine neden olabilir)
  • Uyuşturucu madde bağımlılığı ya da alkol
  • Boyun ve baş bölgesinde radyoterapi uygulanmış hastalar
  • Yüksek tansiyon
  • Bağ dokusu hastalıkları
  • Hemofili ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi kronik hastalıklar
  • Kemik erimesi olan hastalarda kullanılan bazı ilaçlar

     Bu hastalıkları yaşayan hastalarda implant uygulaması risklidir ve bazılarında kesinlikle implant tedavisi yapılamaz. Ancak hastalık durumlarının derece ve   ciddiyetine bağlı olarak implant uygulaması mümkün olabilmektedir. Bu konudaki son karar sistemik konsültasyon yapma kaydı ile diş hekimlerine aittir.

     Bunun dışında sistemik problemi olmayan hastalar için bir üst yaş sınırı yoktur.Bazı ekstrem durumlar dışında (örneğin ortodontik tedavi gören hastalarda)    18 yaş alt sınır olarak kabul edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.