ÇOCUKLARA DİŞ FIRÇALAMA EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİ?

Çocuklarda diş fırçalama eğitimi

Bebeklerde 6-8 ay aralığında, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Günde birkaç kez ve gece yatmadan önce dişleri  temiz bir tülbent ya da nemli gazlı bez yardımı ile silmek, temizlemek ağız bakımı açısından önemli bir başlangıçtır.

Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin(azı dişleri) çıkmasından sonra (ortalama 2,5 – 3 yaşında) başlanması önerilmektedir.

Anne ve babalardan sıklıkla duyulan yakınmalardan bir diğeri de çocuklarının dişlerini yeterince fırçalamamasıdır. Çocukların ileri ki yaşlarda bu alışkanlığı devam ettirmesinin en kolay ve etkili yöntemi erken yaşlarda dişlerin fırçalanmaya başlanmasıdır.

Çocuk diş hekimleri olarak anne ve babalara bu esnada önereceğimiz yöntem;
*Bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başlar başlamaz dişlerin temizlenmesi
*İlk süt dişi sürdükten sonra bebeğinizin dişini temiz nemli bir bezle veya bebekler için özel üretilmiş olan yumuşak kıllı bebek diş fırçaları ile temizlemektir.

İlk fırçalama girişimleri oldukça zor, hatta başarısız olabilir fakat zamanla bu durum bebeğinizin de hoşuna giden bir alışkanlık halini alacaktır. Özellikle süt dişlerinin yeni sürmeye başladığı vakitler de fırçalamanın düzenli olarak yapılması diş etlerine masaj etkisi yaparak bebeğinizin rahatlamasına ve diş sürme sızılarının azalmasına sebep olacaktır.

Çocuklar için nasıl bir diş fırçası seçilmeli?

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişler ve diş etleri için oldukça zararlıdır.Bununla birlikte renkli ,ilgisini çekebilecek,sevdiği çizgi film karakterlerinin bulunduğu fırçalar motive edici olabilir.

Çocuğum dişlerini günde kaç kez fırçalamalı?

Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce olmak üzere 2 kez, 3 dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir.
Çocuklara diş fırçalama nasıl sevdirilebilir?
— Çocuğunuzla aynı esnada dişlerinizi fırçalayın. Çünkü çocuklar anne ve babalarının davranışlarından etkilenip onları örnek alırlar.
— Çocuklara çeşitli renklerde sevdiği birkaç diş fırçası alın. Böylece değiştirerek kullandığı zaman bunu bir oyun haline getirebilir ve bu alışkanlığı daha kolay kazandırabilir,
— Çocuğunuza onun sevdiği çizgi film karakterlerinin bulunduğu piyasada satılan diş fırça ve macunlardan alabilir diş fırçalama işlemini daha sevimli bir hale getirebilirsiniz.
— Çocuğunuzun boyuna uygun bir diş fırçalama panosu oluşturabilirsiniz.Aynada görerek fırçalamak fırçalama işlemini kolaylaştırır ve kalitesini artırır.
— Önce kendisinin dişlerini fırçalamasına izin verin daha sonra ise örneklerle ona gösterin.
—Oyuncak bebeklerinin ya da oyuncaklarının dişlerini fırçalamalarını isteyin. Böylelikle herkesin dişlerini fırçalaması gerektiğini düşünecektir.
— Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra doğru beslenme alışkanlığı da kazandırmanız gelişimi açısından çok önemlidir. Şeker, çikolata, cips gibi yiyecekleri sınırlı tüketmesi sağlanmalıdır.
— Şeker ve benzeri ürünleri yedikten sonra bir ayna yardımıyla dişlerinde ki şeker artıklarını gösteriniz. Fırçaladıktan sonra tekrar bir ayna yardımı dişlerini çocuğunuza gösterin. Böylece dişlerinin temiz olduğunu görmesi ona bu diş fırçalamanın gerekli olduğunu düşündürecektir..
— Dişlerini fırçaladıktan sonra mutlaka takdir edin ve onu ödüllendirin.