BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDİR ?

Süt dişlerin en önemli görevi çocuğun düzgün bir şekilde beslenmesini sağlamaktır.Ayrıca konuşmanın düzgün bir şekilde gelişebilmesi için süt dişleri önemlidir.Süt dişleri,bulundukları alanda kendilerinin yerine gelecek kalıcı dişler için yer tutucu özelliği taşır.Süt dişlerinin erken çekimiyle doğal yer tutucu görevinde olan süt dişleri tutuculuk fonksiyonunu ortadan kalkar.Ayrıca küçük yaşta diş problemi yaşamak ve diş tedavisi yaptırmak çok can sıkıcı olabilir.Süt dişleri için ilk tehlike biberon çürükleridir.Biberon çürükleri,bebeklerin süt dişlerinde oluşan genellikle ön dişlerden başlayarak yayılan çürüklerdir.Çürüğün adı ‘biberon çürüğü’ olmakla beraber sadece biberona bağlı çürükler değildir.

Süt dişlerini koruyan mine tabakası erken dönemde oldukça zayıftır,anne tarafından ilk diş çıkmasından itibaren bakımı yapılmadığı taktirde çürük oluşumu ve çürüğün hızlı şekilde yayılması kaçınılmazdır.

Biberon çürüğünün nedenleri;

*Özellikle gece uyumadan hemen önce,uykuya dalarken  ve uyku sırasında biberonla içirilen süt bebeğin dişlerinde biberon çürüklerine neden olabilmektedir.

*Çürükleri tetikleyen bir diğer neden ise sütün içerisine konulan bal pekmez vb.şekerli tatlandırcılardır,bu durum biberon çürüğünü daha da hızlandırır.

*Emziğin bala,reçele ya da pekmeze batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin yayılması açısında etkili olabilmektedir.

Biberon çürüğünü engellenmesi için yapılması gerekenler;

*1 yaşından itibaren bebeğin biberonla veya anne memesinde uyumasına izin verilmemeli ve biberon kulanılında süte şeker, bal, pekmez vb. Tatlandırıcılar ilave edilmemelidir.

*Dişlerin sürmeye başlamasından itibaren beslenme sonrası temiz ve haifif nemli bir gazlı bez yardımı ile silinmesi gerekir.

*Bebeğin özellikle 2 yaşından itibaren düzenli aralıklarla pedodonti uzmanına(çocuk dişleri uzmanı) muayne ettirilmesi çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesi açısından önemlidir.

*Ara öğünlerde,mümkün olduğunca sebze,meyve, kuruyemiş tercih edilmelidir.

*3,5-4 yaşına kadar tükürme refleksi tam gelişmediği için dişler macunsuz olarak yada pedodonti uzmanının önereceği diş macunu ile fırçalanmalıdır. Diş fırçası oldukça küçük başlı ve yumuşak kılla seçilmeli ve sıklıkla yenilenmelidir.

*Fırçalama okul dönemine kadar anne-bana kontrolünde ve yardımıyla yapılmalıdır.

Biberon çürüğü tedavi edilmedilmezse ileri dönemlerde oluşabilecek problemler;

*Çürükler tedavi edilmezse dişin altında enfeksiyon oluşabilir bu durum hem ağrı oluşmasına hemde ileriki zamanlarda yeni oluşacak dişlerde şekil bozukluğu görülebilir.

*Diş Çürüklerinden kaynaklanan madde kayıpları sebebi ile çocuklarda konuşma bozukluğu ve estetik görünümünde problem yaratabilir.

*Biberon çürüğü tedavi edilemez ve zamanından önce çekim olması gerekirse kalıcı dişlerinde konum bozukluğu ve çapraşıklık görülebilir.Çürük oluşan dişin tedavi edilmesi çocuklarda diş sağlığı açısından büyük rol oynar.

Çocuklarda ağız bakımı ilk diş sürmesi itibari ile başlar ve bu durum ihmal edildiğinde daha sonra olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.Sıklıkla 2-3 yaşlarında görülen bu çürüklerin tedavisi gerçekten zordur.Erişkin insanların bile çekindikleri diş hekimi koltukları küçük bedenler için daha ürkütücü görünmektedir.İkna yoluyla tedavi gerçekten çok zordur.Çocuklar genel anestezi yada sedasyonla tedavi edilmek zorunda kalmaktadır.Tüm bu sıkıntılı süreçleri yaşamamak için özellikle annelerin daha dikkatli olması gerekmektedir