AĞIZ VE DİŞ BAKIMINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ağız ve diş sağlığı bakımında farkında olmadan hastaların yaptığı hatalar kimi zaman telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir. Ne yazık ki toplumumuzda bu tür hatalar çok yapılmaktadır.
Diş beyazlatma isterken başvurulan yanlış metotlar nedeniyle sağlıklı dişler kaybedilebileceği gibi söz gelimi ağız kokusu herkezde olur tarzında yanlış bir bilgi yüzünden de tedavi edilebilecek bu sorundan kurtulmak akla bile gelmez.
Oysaki ağız kokusu çürük diş, diş eti hastalığı sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit yada üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilen bir  problemidir.Kişinin sosyal yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır.
Çocuklarda süt dişinin erken çekimi yeni sürecek olan daimi dişlerde çarpıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olacağı için bu dişlere dolgu yapılması gerekmektedir.Fakat diş bakımı konusunda yeterli bir bilgiye sahip olmayan ebeveynler nasıl olsa yeni dişler gelecek  diye süt dişlerini çektirirler.Bu saydıklarımız ağız ve diş bakımı konusunda onca yapılan yanlıştan sadece birkaçıdır. Diğer doğru bildiğimiz yanlışları ise şöyle sıralayabiliriz;
-Sert diş fırçası işleri daha iyi temizler(YANLIŞ)
Dişlerin iyi fırçalaması fırçanın sertliğiyle değil diş fırçalama tekniği ile ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçalarının kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar dişleri aşındırabilir.
-Bastırarak fırçalamak dişleri daha iyi temizler(YANLIŞ)
Bastırarak diş fırçalamak dişleri temizlemek yerine fırça çürüğü dediğimiz diş aşınmalarını neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı bir görünüm alır. Ayrıca sert fırçalamak dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmelerine neden olur.
-Beyazlatıcılı diş macunları dişlere zarar verebilir ve zamanla aşındırmaları sebep olabilir(DOĞRU)
Diş beyazlaştırıcısı olarak piyasalarda satılan diş macunları dişleri beyazlatmaz. Ayrıca anti tartar veya sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minelelerine kalıcı zararlar verebilir.
-Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatmaz(DOĞRU)
Tuz ve karbonat iri maddeler olduğu için diş mine tabakalarını çizer ve aşındırırlar. Bunun sonucunda dişler parlaklığını kaybedip yiyip içtiğimiz besinlerle dişler daha kısa zamanda doğal rengini kaybeder
-Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer(YANLIŞ)
Dişlerin mine tabakalarının çizilmesi macunun fazla kullanılması ile ilgili değil kullanılan macunun granüllerinin daha büyük olmasıyla ilgilidir. Granülleri büyük olan diş macunlarının uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır. Fırçanın üzerine konulan diş macununun miktarı ise mercimek tanesi büyüklüğünde olmalıdır.
-Dişler macun ve fırça ıslatılarak fırçalanmalı(YANLIŞ)
Diş fırçası dişler fırçalanmaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Diş fırça kılları ıslatıldığında sertliğini kaybeder. Macunun köprümesi için yeterli sıvı zaten ağızda mevcuttur.
-Dişler çamasır suyu gibi temizlik ürünleriyle fırçalandığında dişlerde beyazlama olmaz bu durum çok sağlıksızdır.Çamaşır suyu çok toksik bir kimyasaldır kesinlikle vücut temizliğinde kullanılamaz.(DOĞRU)
-Diş beyazlatma tedavisi mutlaka bir diş hekimi tarafından profesyonel bir yardım alınarak yapılmalıdır.Kulaktan dolma bilgilerle diş beyazlatma işlemi son derece yanlıştır.(DOĞRU)
-Diş beyazlatma(bleaching)dişlere zarar verir,(YANLIŞ)
Diş beyazlatma işlemi dişlerin normal rengini açmak için yapılır.Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonraki ilk dönemlerde çay, kahve ve sigara gibi dişleri renklendirecek etkenlerden uzak durulması gerekir.Diş beyazlatmasını yapacak diş hekiminin tavsiyelerine harfiyen uyulursa diş beyazlatmanın herhangi bir yan etkisi yoktur.
-Diş taşı temizliği diş minesine zarar verir(YANLIŞ)
-Diş taşı temizliği uzman bir diş hekimi tarafından doğru uygulandığı takdirde minenin zedelenmesine neden olmaz.
-Diş taşı temizliğinden sonra daha çok diş taşı oluşur.(YANLIŞ)
Dişleri düzenli ve doğru fırçalamak diş taşı oluşumunu da engelleyecektir.Özenli ve düzenli diş fırçalama alışkanlığımız yoksa yeniden diştaşı oluşması kaçınılmazdır.

-Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir.(YANLIŞ)
Diş fırçalamasında görülen kanamalar, diş eti rahatsızlıklarının belirtilerindendir.Vakit geçirmeden bir diş hekimine muayene olunması gerekir.Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu mevcut diş eti hastalığı durumu şiddetlenecektir.Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve bir diş hekimine tedavi için başvurulmalıdır.