AĞIZ KANSERİ

Kanser insanlar için her zaman korkutucu bir teşhistir.Fakat ağız kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilmektedir.
Ağız kanseri; genel olarak ağız içinde, dudakların üstünde, bademciklerde, tükürük bezlerinde ve gırtlakta görülebilir.
Ağız kanseri diğer bölgelere yayılmadan önce çoğunlukla dudaklarda ve ağız tabanında başlayıp genellikle karsinoma şeklini alır.Karsinoma şekli ; yassı hücre denilen ağız yüzeyindeki hücrelerde meydana gelmektedir.Yassı hücreli karsinomalar,kan yolu yada lenf sistemiyle vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Kişinin kendi ve ailesi için yapabileceği en iyi şey erken uyarılara dikkat etmesi ve hastalıktan koruyucu önlemleri bilmesidir.

Ağız Kanserinin Erken teşhisi ve semptomları;

Ağız kanserinden korunmanızın en iyi yolu , semptomları düzenli bir şekilde kontrol etmenizdir.Ağız kanseri genellikle erken uyarılar gösterir.Bu uyarıları fark eder etmez doktorunuza görünürseniz tedavi seçenekleri oldukça iyidir.Ağız kanseri çoğunlukla 45 yaş üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde görülme olasığı kadınlara oranla 2 kat daha fazladır.
Belirtileri;
• İyileşmeyen yaralar
• Ağzın astarındaki beyazımsı(lökoplaki) yada kırmızımsı(eritroplaki) yaralar
• Ağız içiden derinin topaklanması,şişmesi
• Ağız içi kanamaları
• Kulak ağrısı
• Boğaz ve çene yarası
• Yutkunma yada çiğnemede zorluklar
• Konuşma güçlüğü
• Mobil dişler
• Dil veya ağzın diğer bölümlerinde his kaybı ve uyuşukluk

bu belirtilerden herhangi birini 2 haftadan daha fazla bir süredir yaşıyorsanız en yakın zamanda diş hekiminiz tarafından kontrol edilmeniz gerekmektedir.

Ağız kanser riskinin azaltılabilmesi için ;

• Sigara, pipo gibi tütün ürünlerinin kullanılmaması
• Alkol kullanılıyorsa aşırıya kaçılmaması
• Alkol ve tütün ürünlerini kullanan kişilerde ağız kanseri riski kullanmayan kişilere oranla 15 kat artmıştır.
• Meyve ve sebzeden zengin diyetle beslenme(araştırmalar sonucunda bu tür diyetin ağız kanseri riskini azaltabileceğini ileri sürmektedir.)

Ağız Kanserlerinin tedavisinde Kullanılan yöntemler;

Ağız kanserinin etkili tedavi çeşitleri bulunmaktadır.Kanserin yayılmış olduğu alana ve kanserin türüne bağlı olarak tedavi biçimleri de değişmektedir.

Tedavi Yöntemleri;

Ameliyat: Ameliyatla tümörün çıkarılması.Doktorun gerekli gördüğü taktirde kanserin yayılma ihtimalini engellemek amacıyla yakınındaki lenf nodüllerinin de alınması.

Radyoterapi: Tümörleri küçültmek ,kanserli hücreleri yok etmek için yüksek enerjili radyasyon dalgalarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir.Radyoterapinin yan etkileri olarak ağız kuruluğu ve tiroid problemleri görülmektedir ancak çoğunlukla ilaçla tedavi edilebilmektedir.

Kemoterapi: Kemoterapi genellikle sıvı olarak damardan aktarılmaktadır.Aynı zamanda ağızdan hap şeklinde de uygulanıp , radyoterapiyle birlikte yürütülmektedir.Hızla büyüyen kanserli hücreleri öldürmektedir.Fakat vücuttaki diğer hücreleride etkeleyebiliyor.Saç kaybı ,baş dönmesi ve kusmaya neden olmaktadır. Diğer yan etkilerse radyoterapiyle görülenlerle benzerdir.

Hedefe yönelik tedavi:Bu özel yöntem spesifik olarak ağız kanserini hedef alan ilacın enjekte edilmesiyle uygulanmaktadır.Genellikle kemoterapi ve radyoterapiyle beraber uygulanmaktadır.

Test grupları ve klinik denemeler:Ağız kanseri için her geçen gün yeni bir tedavi keşfedilmektedir.Hasta arzu ederse bu yeni tedavileri deneyebilir.

Ağrı tedavisi: Bu yöntem , kanserin diğer belirtilerini yada ağrısını tedavi amaçlı ve hafifletici bir yöntemdir.İlaç,alıştırma yada alternatif terapi şeklinde uygulanabilir.